" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "
WAT IS EEN COLOSCOPIE?
Bij een coloscopie of kijkonderzoek van de dikke darm onderzoekt een specialist de binnenkant van je dikke darm. Dat gebeurt met een lange, soepele buis met op het einde een camera met een lampje: de coloscoop of endoscoop. De buis is ongeveer zo dik als een vinger. De coloscoop wordt voorzichtig via de anus in de darm gebracht. Door de camera kan de specialist de binnenkant van de darm zien.
Het onderzoek vindt plaats in de dagkliniek van het ziekenhuis en duurt ongeveer 20 minuten. Als je dat wenst, word je verdoofd met een licht slaapmiddel en een pijnstiller.
Je maakt zelf een afspraak met een maag-darmspecialist of gastro-enteroloog. Uiteraard kun je dat ook door je huisarts laten doen. De gastro-enteroloog voert de coloscopie uit. In sommige ziekenhuizen is er een afspraak nodig voorafgaand aan de coloscopie.
Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet de dikke darm leeg zijn. Dat vergt een goede voorbereiding. Anders kunnen poliepen over het hoofd worden gezien, kan de coloscopie langer duren en kunnen meer ongemakken ontstaan.
Als voorbereiding volg je thuis een restenarm dieet en drink je een vloeistof (laxeermiddel) om je darm leeg te maken. Je moet dan vaak naar het toilet en je kan wat buikkrampen krijgen. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven. Het laxeermiddel kan je op voorschrift (van de huisarts of specialist) in de apotheek halen.
Bij een slechte voorbereiding kan de coloscopie zelfs worden onderbroken. Je moet dan een nieuwe afspraak maken. Meer informatie over het bijkomend onderzoek vind je hier.
Lees ook: Wat zijn de mogelijke resultaten van de coloscopie?
Dit filmpje toont de ervaring van een dame die een coloscopie onderging na een afwijkend resultaat