" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Geen excuses. Doe de stoelgangtest.

WAT ZIJN DE MOGELIJKE RESULTATEN VAN DE COLOSCOPIE? 

Er zijn drie resultaten mogelijk:

1. De specialist vindt geen poliepen (voorlopers van dikkedarmkanker) of dikkedarmkanker (bij 46 op 100 coloscopieën, cijfers 2018)

Darmkanker ontstaat heel langzaam. Als er tijdens de coloscopie niets wordt gevonden, volg je het advies van de specialist die de coloscopie uitvoerde. Je ontvangt gedurende 10 jaar geen uitnodiging meer voor het Bevolkingsonderzoek. Nadien krijg je automatisch terug een uitnodiging (als je nog tot de doelgroep van 50 t.e.m. 74 jaar behoort).

Darmwand zonder poliepen

2. De specialist vindt mogelijke voorlopers van dikkedarmkanker (bij 50 op 100 coloscopieën, cijfers 2018)

De arts verwijdert de poliep(en). Het kan zijn dat de arts een poliep of een klein stukje weefsel uit de dikke darm haalt (biopsie) voor verder onderzoek in het labo. Volg het advies van de specialist. Deze zal je aanraden om een herhalings-coloscopie in te plannen (na bijvoorbeeld 5 jaar) omdat het belangrijk is na te gaan of er opnieuw poliepen groeien. Je ontvangt de eerste 10 jaar na een coloscopie geen uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek meer.

Darmwand met een poliep

3. De specialist vindt dikkedarmkanker (bij 4 op 100 coloscopieën, cijfers 2018)

De specialist vertelt je welke behandeling voor jou het meest aangewezen is. De behandeling hangt af van het stadium van de dikkedarmkanker. Meestal is de eerste stap in de behandeling een operatie waarbij een stuk van de dikke darm verwijderd wordt. 

Darmwand met kanker

Er is een verschil in resultaat als je een coloscopie laat nemen na de eerste keer dat je deelnam aan het bevolkingsonderzoek of nadat je al meerdere keren deelnam (cijfers 2018):

 Eerste deelnameMeerdere deelnames
Geen afwijkingen47%46.5%
Poliepen44.5%46%
In situ kanker5%4%
Invasieve kanker4%3.5%

 Als je meerdere keren deelneemt verkleint het risico op poliepen/kanker.

Lees ook: Wat is de kans op het vinden van poliepen en dikkedarmkanker tijdens een coloscopie na een afwijkende test uit het Bevolkingsonderzoek?