" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Marc Herremans

NADELEN 

  • Geen enkele test biedt volledige zekerheid. Ook deze stoelgangtest niet. Soms vindt men bloedsporen in je staal stoelgang terwijl er niets aan de hand is. Soms vindt men geen bloedsporen terwijl er toch poliepen zijn of later dikkedarmkanker wordt vastgesteld. Poliepen bloeden immers niet altijd.

test naar labo brengen

  • De stoelgangtest is een momentopname. Daarom wordt de test best om de 2 jaar herhaald. Maar poliepen of dikkedarmkanker kunnen ook tussen twee stoelgangtesten in ontstaan. Heb je klachten? Contacteer je arts.
     
  • Je moet even wachten op het resultaat. Binnen 14 kalenderdagen ontvangen jij (en je huisarts) het resultaat. Intussen maak je je misschien zorgen. 

kalender datum

  • Als het resultaat afwijkend is, adviseren we je een coloscopie te ondergaan. Pas daarna weet je waar het te veel aan bloed vandaan komt. Dat kan voor spanning zorgen. Wijst de coloscopie uit dat er niets aan de hand is, dan was je nodeloos ongerust. Een coloscopie is een eenvoudig en veilig onderzoek. De kans op complicaties is klein. Meer informatie over het bijkomend onderzoek vind je hier.
coloscopie
  • Het is mogelijk dat je onnodig wordt behandeld. Poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker, groeien heel langzaam en worden niet altijd kwaadaardig. Tijdens een coloscopie worden ze hoe dan ook verwijderd, ook als ze nooit kwaadaardig zouden worden. Dat is er immers niet aan te zien.poliepen opsporen
  • Enkele mensen bij wie het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker ontdekt, zullen toch nog aan de ziekte overlijden. De overlevingskansen hangen af van het stadium waarin de kanker zich bevindt.