" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Marc Herremans

HOE ONTSTAAT DIKKEDARMKANKER? 

Dikkedarmkanker ontstaat niet van de ene op de andere dag. Alles begint met een kleine zwelling van het slijmvlies in de wand van de dikke darm. Zo'n gezwel noemen we een poliep.

De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Er is dan geen sprake van dikkedarmkanker. Maar in sommige poliepen komen 'onrustige' cellen voor. Langzaam maar zeker kan dan kanker ontstaan. Het duurt gemiddeld 10 jaar voor een dergelijke poliep dikkedarmkanker wordt.

Het is meestal een raadsel waarom je poliepen krijgt. Waarom sommige kwaadaardig worden, is meestal ook niet bekend. Maar je kunt ze wel preventief laten wegnemen.

Slechts 100 op 1000 poliepen worden groter dan 1 cm. Ze kunnen uitgroeien tot kanker. Dat gebeurt bij zowat een kwart ervan. 25 op 1000 poliepen (2,5%) worden dus kwaadaardig. In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten. Daarom wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt.

In Vlaanderen sterven jaarlijks nog ongeveer 1.600 mensen aan deze kanker. Daarom organiseert de Vlaamse overheid een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar. Zo sporen we dikkedarmkanker op vóór er klachten zijn en is de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk groter.

Lees ook: Wat is kanker?