" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Marc Herremans

HOE VERLOOPT HET ONDERZOEK? 

Ga op de afgesproken dag naar het ziekenhuis. Je neemt best wat extra ondergoed mee. Zorg ook voor wat lectuur om de tijd te verdrijven. Op de dag van het onderzoek mag je niet roken.

In het ziekenhuis krijg je een kamer. In de loop van de voormiddag drink je dezelfde speciale drank als thuis. Het onderzoek vindt plaats in de late voormiddag of de vroege namiddag. Wanneer precies, is vooraf vaak moeilijk te zeggen. Veel hangt af van hoe de onderzoeken in de voormiddag verlopen.

Coloscopie

Vóór het onderzoek krijg je via een infuus een lichte verdoving toegediend. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzijde of op je rug. De specialist leidt de coloscoop via de aars in je darm. Dat kan onaangenaam zijn, net zoals het inblazen van lucht en het eventuele wegnemen van weefsel. Soms moet er op je buik worden geduwd. Door de lichte verdoving voel je weinig of geen pijn.

Voor een betere zichtbaarheid wordt tijdens het onderzoek lucht in je dikke darm geblazen. Via de coloscoop kan de specialist stukjes weefsel wegnemen voor microscopisch onderzoek. Als een poliep wordt ontdekt, kan die meteen worden verwijderd. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Na afloop word je nog even in het dagziekenhuis geobserveerd. Je kunt haast altijd nog dezelfde dag naar huis.

Voorlopig resultaat

Meteen na het onderzoek, krijg je het voorlopige resultaat te horen. Je wordt terug naar je kamer gebracht om wat te rusten. Door de lucht die in je dikke darm werd geblazen, kun je wat last van buikkrampen en winderigheid hebben. Die klachten verdwijnen snel. Voorzie vervoer naar huis, want door de verdoving mag je zelf geen voertuig besturen. Eenmaal thuis mag je gewoon weer alles eten en drinken.

Als je de uren of dagen na je coloscopie hevige buikkrampen of bloedingen hebt, neem je contact op met je specialist.

Dit filmpje toont de ervaring van een dame die een coloscopie ondergaat na een afwijkend resultaat