" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Marc Herremans

HOE BETROUWBAAR IS MIJN RESULTAAT? 

Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid. Dat geldt ook voor de stoelgangtest. De strenge eisen die gelden voor de kwaliteit van dit bevolkingsonderzoek staan wel borg voor de hoogst mogelijke zekerheid. De overgrote meerderheid van de resultaten is correct.

Aandachtspunten:

  • Als er bloedsporen worden gevonden, betekent dit niet noodzakelijk dat je dikkedarmkanker hebt. Het is mogelijk dat bijkomend onderzoek uitwijst dat er niets aan de hand is.
  • Soms worden geen bloedsporen gevonden terwijl er toch poliepen zijn of later dikkedarmkanker wordt vastgesteld. Poliepen bloeden immers niet altijd.
  • Als je een leeg staal opstuurt wordt dit niet altijd opgemerkt in het labo en gaat het staal soms toch in het analyse-toestel. Het toestel, dat de aanwezigheid van onzichtbaar bloed in de stoelgang opspoort, zal aangeven dat er geen bloed gevonden is. Je krijgt een resultaatsbrief waarin staat dat het resultaat niet-afwijkend is maar dit is uiteraard geen betrouwbaar resultaat.  

Wil je niet deelnemen? Stuur het testje niet op en gooi het weg.  
Laat het ons weten als je niet wenst deel te nemen. Klik hier en log in met je persoonlijke code. Die staat rechts bovenaan op je uitnodigingsbrief.