" BLABLABLA
Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. "

Marc Herremans

HOE BEREID IK ME OP DIT ONDERZOEK VOOR? 

Restenarm dieet

Drie dagen voor je coloscopie start je met een restenarm dieet. Je mag geen pitten- en vezelrijk voedsel meer eten.

NIET toegelaten: volkorenbrood, granenbrood, volkorengranen, muesli, volle graanproducten, opgewarmde aardappelen, aardappelsla, chips, alle fruit en groenten, fruitsap met pulp, melk en melkproducten, confituur en gelei.

WEL toegelaten: wit brood, witte rijst, pasta, yoghurt zonder stukjes fruit, gekookte ham, kippenwit, mager rundvlees, mals en goed gebakken vlees, gekookte eieren, niet gepaneerde vis, zelfgemaakte puree, aardappelen zonder schil, fruitsap zonder pulp, groentebouillon, appelsap, wit druivensap, suiker, honing, kruiden, tomatensaus zonder schillen en pitjes, mosterd zonder zaadjes.

De dag voor het onderzoek eet je ook geen vast voedsel meer. Drink water, heldere soep of bouillon zonder vaste deeltjes, fruitsap zonder pulp, frisdrank, thee of koffie zonder melk. Je drinkt best geen alcohol.

Speciale voorbereidende drank om de dikke darm leeg te maken

De avond voor het onderzoek, na je laatste vloeibare maaltijd, start de darmvoorbereiding. Drink voldoende heldere vloeistoffen tot hoogstens vijf en minstens twee uur voor het onderzoek begint. Volg de richtlijnen van de voorbereiding die je arts voorschrijft. De voorbereiding kan verschillend zijn naargelang het product dat de arts heeft voorgeschreven.

Het is belangrijk dat je de voorbereiding over twee dagen spreidt: de avond voor het onderzoek en de ochtend van het onderzoek. Tussen het einde van de inname en het begin van het onderzoek moeten minstens twee en hoogstens vijf uur zitten. Na vijf uur komen immers weer resten in de darm en is die minder proper. Dat belemmert het onderzoek. Na minder dan twee uur, zit er nog vloeistof in de maag. Je kunt dan niet worden verdoofd.

De voorbereidende drank bevat een aantal zakjes. Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing voor het klaarmaken van de vloeistof. Drink in je eigen tempo. Probeer elke liter op één of anderhalf uur uit te drinken. Om de tien minuten een glas, bijvoorbeeld.

  • Je drinkt best uit een glas met een rietje.
  • Tussendoor mag je kauwgom gebruiken.
  • Je mag ook nog heldere, niet-bruisende dranken drinken.
  • Beweeg zoveel mogelijk, maar blijf in de buurt van een toilet.

De ochtend van het onderzoek blijft je nuchter. Je eet niet, maar drinkt wel je vloeistof. Drink ook nog één liter extra heldere, niet-bruisende drank. Het is belangrijk dat je de speciale dranken volledig uitdrinkt.

Mogelijke bijwerkingen
  • Door de speciale drank te drinken, krijg je de volgende uren diarree. Dat kan met buikkrampen gepaard gaan.
  • Het kan zijn dat je braakneigingen krijgt of moet braken. Daardoor blijft misschien te weinig speciale drank achter om je darmen voldoende te reinigen. Neem in dat geval contact op met je specialist.
  • De speciale drank kan de werking van sommige geneesmiddelen, zoals die tegen diabetes en de anticonceptiepil, verminderen.
  • Heb je problemen met je nieren of hart? Dan kan het beter zijn om je op een andere manier op je coloscopie voor te bereiden. Bespreek dit met je arts.
  • Om zoutverlies te vermijden, is het belangrijk dat je tijdens de voorbereiding voldoende water drinkt.
Medicatie

Je arts vraagt of je bepaalde medicatie neemt. Het is mogelijk dat je het gebruik ervan één of twee weken vóór je coloscopie moet stoppen. Voorbeelden zijn ijzerpreparaten en bloedverdunners. Sommige pijnstillers verhogen licht het risico op een bloeding.

Als je medicatie tegen diabetes gebruikt, vraag dan advies aan je arts over de dosis en het tijdstip van de inname of inspuiting voor het onderzoek.

Let op: tijdens de darmvoorbereiding zijn sommige middelen minder doeltreffend. Dat geldt onder meer voor de anticonceptiepil.