Bijkomend onderzoek

Schema screening Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Bij een coloscopie of kijkonderzoek van de dikke darm onderzoekt een specialist de binnenkant van je dikke darm. Dat gebeurt met een lange, soepele buis met een camera: de coloscoop. Het onderzoek vindt plaats in de dagkliniek van het ziekenhuis en duurt ongeveer 20 minuten. Als je dat wenst kan dit onder verdoving.

Je maakt zelf een afspraak met een maag-darmspecialist of gastro-enteroloog. Uiteraard kun je dat ook door je huisarts laten doen. De gastro-enteroloog voert de coloscopie uit. Slechts bij één op de tien mensen met een afwijkende test wordt dikkedarmkanker vastgesteld.

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet de dikke darm leeg zijn. Dat vergt een goede voorbereiding. Je volgt een restenarm dieet en drinkt een vloeistof om je darm leeg te maken. Anders kunnen poliepen over het hoofd worden gezien, kan de coloscopie langer duren en kunnen meer ongemakken ontstaan. Bij een slechte voorbereiding kan de coloscopie zelfs worden onderbroken. Je moet dan een nieuwe afspraak maken.

Meer informatie over het bijkomend onderzoek vind je hier.

Afbeelding van een coloscopietoestel enerzijds en anderzijds het coloscopietoestel in de dikke darm